Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Alapítványunk kezdeményezése, a matuzselemi korú fa védetté nyílvánításáról

Alapítványunk kezdeményezte a község hajdani zártkertjében álló berkenyefa védetté nyílvánítását. Elsőként a Balaton-felvidéki nemzeti Park erdészeti felügyelőjét Nagy Attilát kerestük meg. Az ő ajánlására kezdett foglalkozni kérésünkkel Dr.Sonnevend Imre okl. erdőmérnök természetvédelmi szakértő.

Véleménye szerint:

Mellmagassági átmérője 104cm, magassága 12m. Egészségi állapota, - a tekintélyes kora ellenére melyet 250-300 évre becsülök- jónak mondható. A koronában levő három vastag , kb. 20-25 cm átmérőjű ága 2-4 éve letörött, de bizonyítva a fa életképességét, tövükből sok fiatal, fél-egy méteres sarjjal újul ez a hiányzó korona rész.. A kéregben is jól látható, tekeredett szövetű törzse csupán két méter magas, felette már elágaznak a hatalmas 40-50 cm átmérőjű ágak. A korona végső pontjain, az ágvégződésekben sok apró száraz ág található, amely a természetes öregedési folyamat jeleként fogható fel.

A 13/2001.(V.9.) Köm rendelet 1 számu melléklete tartalmazza a magyarországi védett növények listáját. Ennek értelmében, a házi ( a listában kerti) berkenye minden példánya Magyarországon védett.

Ennek értelmében tehát a teleki berkenyefa, mint fafajta, országosan védett. De mint értékes természetvédelmi objektum és a község egyik érdekessége, megőrzendő értéke, szükségesnek itélem meg a helyi védelemmel való megerősítését is.

Indoklás:

A házi berkenye őshonos fafaja a Kárpát-medencének, amit számos őskori, római kori és Árpád-kori régészeti lelőhelyen talált házi berkenyemag lelet bizonyít. Mint emberi táplálék, a történelem során végig szerepelt a Kárpát-medence lakosságának ennivalói között. mint meleg kedvelő fafaj, csak az un. szőlő-klíma területén fordul elő, egyrészt természetes erdei környezetben, másrészt termesztetten, a szőlők és gyümölcsösök területén. Így a honfoglalás óta hozzá tartozott a somogyi szőlőhegyek gyümölcsfáihoz is. A legutóbbi száz év során azonban mint nem korszerű gyümölcsfát ( későn fordul termőre, termése nem nagy méretű, utóérlelni kell, mert színesen folyósan savas, de barnára éretten igen kellemesen édes és szotyós) , kezdték nem termeszteni, fáit kivágni, az utánpótlást elpusztítani.

Ezek miatt ma már minden idős példány különleges természeti és hely-és gazdálkodástörténeti értéknek számít. A Dunántúl szőlőhegyeiben álló házi berkenyefák száma igen megfogyatkozott. A teleki berkenyefához legközelebb Gadány községben ( Marcalitól délre) szőlőhegyén ismerünk  két házi berkenyefát, amelyek csupán 40-45 cm átmérőjűek. A leltározásuk során kiderült, hogy   100 cm-t meghaladó példány csupán a tokaji hegyen, a Pápa melletti Tapolcafőn egy kertben és a kustyáni szőlőhegyen ( Zala megye) ismerünk.

A fentiek alapján tehát a teleki házi berkenye fa feltétlenül óvandó, megörzendő természeti és helytörténeti érték, az önkormányzati rendelettel történő helyi természetvédelmi oltalom alá helyezését feltétlenül indokoltnak ítélem meg.

p1012003.jpg