Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Felfedezetlen értékeink forrás: Vass Zsuzsanna

Somogy megye egyik domboldalába kapaszkodva, a Balaton déli partjától hat kilométerre lelhetünk rá Teleki községre.Ritkán téved erre kiránduló vagy turista, mert jó ha fel van tüntetve a részletes autótérképen ez a 230 lelket számláló kis község.

Közlekedése ugyan jó, mert rendszeres autóbuszjárata van, amely összeköttetést teremt a balatonszárszói vasútállomással. De az autóbusz is csak bejön a főtérig, és itt megfordulni kénytelen, mert visszafelé is csak azon az útvonalon tudja elhagyni ezt a kis települést.

Pedig talán érdemes lenne elidőzni itt, mert ugyancsak akad látnivaló, ha felhívnánk erre az utazni, kirándulni vágyó emberek figyelmét.

Köztudott, hogy Balatonakarattyán érdemes megnézni a szinte már teljesen elszáradt Rákóczi-szilfa törzsét, vagy Tihanyban a a templomot, mert igen híres nevezetességek. Idegforgalmi irodáink rendszeresen szerveznek ide külföldi, társas kirándulásokat, de mi magyarok is szeretünk utazni, és ha valaki a Balaton déli partján üdül, talán nem tenne meg hiába néhány kilométeres utat, hogy eljusson ide Telekibe, mert kevesen tudják, hogy akad itt látnivaló bőven.

A "Panoráma" útikönyv sorozat "Magyarország" című kötetének 809.oldalán a következőket olvashatjuk:

"Balatonszemesről kirándulhatunk Teleki községbe, amelynek déli végén kis dombon középkori részleteket őrző, szép fekvésű r.k. templom áll. 1271-ben már említik az oklevelek, 1753-ban alakították át."

Mindössze ennyi, amit megtudhat az utazó, de ez is igen örvendetes tény, hogy a fent idézett szöveg bekerült az útikönyv hatodik, átdolgozott kiadásába is.

Balatonszemesről csak földútról lehet megközelíteni a községet, gyalogszerrel, mert tartósabb esőzés után sárral, száraz időjárás esetén porral kell megküzdenünk.

A teleki lakosság körében az útikönyvben álló kis dombság "Kene-tető" néven közismert. Maga a műemlék templom a temetőkertben található, virágos sírhalmokkal körülvéve. Az épület alacsony fazsindelyes, kis toronnyal, ahol már csak ritkán kondul meg a lélekharang. A templom karzatán lévő öreg orgona /Angstel és fia/ már nem szólal meg, nagyon elhanygolt, az utóbbi években csak elvétve tartanak itt vallásos szertartásokat. Örvendetes tény, hogy Műemlék Felügyelőségünk felfigyelt erre az elöregedett kis templomra, és azt 1974-ben nem kis anyagi áldozat árán restaurálta, nem hagyta ezt az épületet tovább kopni, és amint az évszámok mutatják, kora miatt is jogosan nyilvánították hivatalosan is műemlékké.

Érdemes közhírré ennek a templomnak egy igen figyelemreméltó, érdekes nem mindennapi adottságát is, amiről nagyon kevesen tudnak. A"Kene-tetőn", ha száz méterre megállunk a templom falától nyugatra, és szavakat kiáltunk az épület irányába visszhangot észlelhetünk, mert hangunk hat szótagos szavakig érthetően verődik vissza.Érdemes lenne erre is odafigyelni, hisz milyen szilárd építmény, terepadottság vagy kialakult növényzet az, ahol ilyen érdekes jelenség fordul elő? Kérdés, hogy a szabadban miért és hol jön létre visszhang?

Mindenesetre számunkra ritka, érdekes, értékes véletlen képződmény ez és figyelemre méltó, kissé misztikus hatást keltő műve ez a természetnek.

Ha valaki betéved a községbe, ritkán jut el ide a templomhoz, mert a terepviszonyok miatt a templom a központból nem látható, a sűrű akácos eltakarja.

A református templomot hamarabb felfedezik, mert az a központhoz közel van, de nyelvtudás nélkül a falu lakói felvilágosítást nem tudnak adni, ésa félreértések sorozata miatt a látogatók annak tudatában , hogy értékes műemléket láttak hagyják el a települést.

Érdemes még kicsit tovább sétálni ebben a kis községben, mert a "Kene-tető" lábánál három kristálytiszta édesvízű forrásra bukkanhatunk. A szakértői vizsgálatok igazolták, hogy ez a víz jódot tartalmaz. A gyakorlat pedig azt bizonyította, az orvosok véleményével megegyezően, hogy a rendszeres fogyasztása pajzsmirigy megbetegedések esetén gyógyító hatású.

Végül, de nem utolsó sorban, a az északi részen érdemes megnézni egy ősrégi, de ma is élő, és termő berkenyefát. 300 éves körül lehet, 12 méter magas, hatalmas koronájú, vastagtörzsű egészséges fa. Sokan ízes gyümölcsét sem ismerik, mert ritkasága miatt már a piacra sem kerül belőle.

Fültanúja voltam egy beszélgetésnek, ahol az egyik fél arról beszélt, megveszi azt a területet, ahol ez a fa áll, kivágja és felfűrészelteti, így a költség megtérül a deszkaanyag értékéből. Szerencsére erre nem került sor, mert értesítettem az Országos Környezet és Természetvédelmi Hivatalt. Válaszukban bejelentésemet megköszönték, és ígéretet tettek a szóban forgó fa védetté nyilvánítására.

Ezzel véget is ért teleki sétánk, igaz, hogy nem vehetjük fel a versenyt a tihanyi templommal, és a Rákóczi fával, de valahol mégis említésre való tények ezek is.

Fedezzük fel, ne engedjük rejtve, homályban maradni vagy megsemmisülni, hanem hívjuk fel rá az emberek figyelmét, legalább egy útbaigazító táblával segítsük, és tegyük ismertté kis országunk közkincsét.

                                                                                      Vass Zsuzsanna