Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Guzsik Tamás egyetemi tanár 1970-90 között kutatásokat végzett a valamikor Telekihez tartozó Pálos rendi kolostor, és annak a jelenben levő maradványa ügyében.

"A Pálos rend Építészete a középkorban Magyarorszégon" címmel adta ki a Mikes kiadó 2003-ban.

Guzsik Tamás kutató szerint, írásos dokomentumok bizonyítják, hogy már 1323-ban a Szentes tető tetején Pálos rendi kolostor és templom állt, mely az írások alapján 1744-ben a Mindenszentek egyházaként működött.

A templom alapmérete: 21 m hosszú és 8,4 m széles volt.

A kolostor alapmérete: 32 m hosszú, és 23 m széles volt.

A jelen közigazgatási terület térképvázrajza szerint  a templom és akolostor maradvány most Balatonszemeshez tartozik. Guzsik is a balatonszemesi Dózsa utcai Várhegy oldala felöl közelítette meg a lepusztult kolostor és templom maradványait.

Az 1744-es állapotokról Guzsik azt írja, hogy még olyan jó állapotban van az épület, hogy akár restaurálni is lehet.

Idézet könyvéből: " A szentély kelet felé eső részének kivételével itt-ott romos falak magasan emelkednek ki, és az épület még restaurálható. "

A jelenleg Szentestető néven ismert területen ma is Vizpolya néven olyan patak csörgedezik, ami valamikor a kolostorban élők víz szükségletét biztosította.. A Somogy megyei vízügyi térképen még ma is olvasható a patak neve.

Amikor Guzsik a helyszíni kutatásait végezte, 1970 és 90 között, már csak fal maradványokat talált. Szóbeszéd tárgya környéken, hogy a XIX. században a környékbeliek széthordták a templom és a kolostor tégláit, és szintén templom építéséhez használták fel.

Aki bővebb ismeretekre akar szert tenni, az tanulmányozza Guzsik Tamás könyvét, vagy a helyszínen próbáljon megismerkedni a kialakult helyzettel.

Az Ordoszi Napsugár Alapítvány szeretné feltáratni akolostor maradványait, és az oda vezető út viszonyokat is szeretné rendbe hozni. Ha a tervünk sikerrel jár, akkor az Alapítvány a maradványokat méltó módon az utókor számára is ismertté tudja tenni.

Kérjük adakozzon Ön is, hogy vállalt kötelezettségünket teljesíteni tudjuk Önök és a jövő nemzedéke felé.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

pellio@t-online.hu

(szepsy szücs levente, 2016.06.21 09:19)

tisztelt Alapítvány!
Önök azt írják, hogy a Mindenszentek kolostora Teleki faluhoz tartozott.
Érdeklődöm, hogy milyen írásos adatok bizonyítják ezt? Kifejezetten érdekel
a kolostor története, ezért várom szíves válaszukat.
Tisztelettel:szepsy szücs levente