Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

MENTENI PRÓBÁLJÁK A FAZSINDELYES TEMPLOMOT

 TELEKI  A középkori épület míves padjai tüzelőként végezték, pótolni szeretnék a lokálpatrióták

 

Kép

Kevés olyan Árpád-kori templom található az országban, mint amilyen Telekiben. A mai használatban lévő templom felújítására helyben alapítvány jött létre, hogy pénzt gyűjtsön a helyreállításra. A falunak aligha lenne pénze a középkori műemlék templom felújítására, az egyház pedig egyelőre nem bizonyult adakozónak.

 

Egy lelkes helyi asszony, Sebestyén Erzsébet ezért alapítványt hozott létre, hogy adományokat gyűjtsön és pályázatokon próbáljon pénzt szerezni a ritkaság számba menő fazsindelyes templom felújítására és a teleki kulturális örökség megóvására.- Alig akad középkori élő templom Magyarországom, ez mégis egyre rosszabb állapotban van. Hullik a vakolat, az orgona elhanyagolt. Gyönyörű faszárnyas oltára volt a templomnak, azt rég tönkretették, a régi faragott padok tüzelőként végezték.

Ezeket is szeretnénk pótolni- sorolta Sebestyén Erzsébet, az Ordoszi Napsugár Alapítvány létrehozója. Az asszony arról is beszélt: minden jel arra utal, hogy Teleki  a honfoglalás idején kiemelkedő szereppel bírhatott, hiszen több 800-1000 éves műemlék és rom található az aprócska zsákfaluban és környékén.- Nem messze a falutól, a Szentes-tetőn 600 négyzetméteres pálos rendi templom és 200 négyzetméteres kolostor romjai találhatók, amiből sejthető, hogy egyházi központ lehetett a hegy tetején. A déli parton nincs még egy ilyen rom, szeretnénk ezt is látogathatóvá tenni - mondta az asszony, aki szerint a faluban a műemlékre alapozva kulturális turizmust lehetne építeni.

Hári János teleki polgármester ugyanakkor azt is megjegyezte: a műemlék védettség gyakorta béklyó is számukra,  hiszen akár egy kert pad kihelyezése is elutasítást kaphat a műemlékvédelmi hivataltól.

                                                                                                  Kolumbán Tünde